@misc{Krakowiak_Andrzej_Związki_2010, author={Krakowiak, Andrzej and Pietkiewicz, Jerzy Jan}, year={2010}, rights={Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)}, description={Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 92, s. 26-45}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, language={pol}, abstract={Procesy utleniania zachodzące w komórkach, jeżeli są pod kontrolą reakcji przeciwutleniających należą do zjawisk naturalnych. W ich wyniku powstaje energia konieczna do inicjowania procesów metabolicznych. W przypadku zachwiania równowagi powstają aktywne chemicznie wolne rodniki. Wchodzą one w łańcuchowe reakcje utleniające z biocząsteczkami w komórce (lipidami, białkami, sacharydami, materiałem genetycznym), w wyniku których powstają szkodliwe produkty mogące uszkodzić materiał genetyczny. Zmiany te mogą dać początek wielu chorobom, również nowotworowym. Procesy utleniania wewnątrzkomórkowego mogą hamować polifenole - grupa związków wytwarzanych przez rośliny. Wprowadzone do organizmu z pokarmem utrzymują one w komórkach równowagę między reakcjami utleniania i przeciwutleniania i nie dopuszczają do pojawiania się zjawisk niekorzystnych.}, title={Związki o właściwościach przeciwutleniających i ich wpływ na zdrowie człowieka}, type={artykuł}, keywords={wolne rodniki, wymiatanie rodników, utlenianie tłuszczów, utlenianie wewnątrzkomórkowe, przeciwutlenianie, polifenole}, }