@misc{Maksimowski_Damian_Opracowanie_2024, author={Maksimowski Damian}, contributor={Oziembłowski, Maciej. Promotor and Nietubyć, Tomasz. Promotor pomocniczy}, year={2024}, rights={Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)}, description={W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej}, publisher={Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu}, language={pol}, abstract={W ramach pracy doktorskiej opracowano nową recepturę kawy rozpuszczalnej cold brew coffee o dobrych właściwościach sensorycznych i zdrowotnych. Szczególną uwagę zwrócono na zawartość akrylamidu w kawie prażonej, optymalizację procesu ekstrakcji prażonych ziaren kawy oraz porównanie dwóch technik koncentracji (zatężanie termiczne oraz kriokoncentracja) w odniesieniu do zmian składu chemicznego wybranych związków chemicznych: akrylamidu, kwasu chlorogenowego (3-kawoilochinowego, 3-CQA), kofeiny oraz profilu związków lotnych, które oznaczono techniką chromatografii cieczowej LC-MS oraz techniką HS-SPME chromatografii gazowej GC-MS.}, title={Opracowanie metody otrzymywania napojów instant cold brew coffee typu liquid opartych na kawie o zwiększonych właściwościach sensorycznych i prozdrowotnych}, type={rozprawa doktorska}, keywords={kawa, cold brew, ekstrakcja, koncentrat, 3-CQA, akrylamid, OAV, wdrożenie}, }