@misc{Szybiga_Krystyna_Stan_2013, author={Szybiga, Krystyna and Miśkiewicz, Tadeusz and Król, Zdzisław}, year={2013}, rights={Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)}, description={Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2013, Nr 2 (9), s. 94-106}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, language={pol}, abstract={W latach 2002−2010 nastąpił spadek udziału produkcji żywności na Dolnym Śląsku w odniesieniu do wielkości krajowych, pogorszyły się wyniki ekonomiczne tego sektora przemysłu i odnotowano w nim niski poziom nakładów na działalność innowacyjną. W regionie dominują małe przedsiębiorstwa przetwórstwa rolno-spożywczego, które nie są w stanie samodzielnie prowadzić prac badawczo-rozwojowych. W takiej sytuacji szans rozwoju dolnośląskiego przemysłu spożywczego i poprawy jego konkurencyjności można upatrywać w ściślejszej integracji z regionalnymi uczelniami oraz instytucjami zajmującymi się transferem wiedzy i innowacyjnych technologii}, title={Stan przemysłu spożywczego na Dolnym Śląsku i rekomendowane kierunki jego rozwoju}, type={artykuł}, keywords={przemysł spożywczy, Dolny Śląsk, potencjał naukowo-badawczy, wyniki ekonomiczne, food industry, Lower Silesia, research and development potential, economic results}, }