@misc{Gujska_Elżbieta_Ocena_2013, author={Gujska, Elżbieta and Czarnowska, Marta and Michalak, Joanna}, year={2013}, rights={Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)}, description={Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2013, Nr 3 (10), s. 62-69}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, language={pol}, abstract={Celem pracy było oznaczenie kwasu foliowego i folianów w fortyfikowanych sokach owocowych oraz zbadanie możliwości skrócenia metody ich oznaczania. W badanych sokach stwierdzono o około 30% niższe zawartości kwasu foliowego niż deklarowane przez producentów. W doświadczeniu modelowym nie stwierdzono istotnego wpływu dodatku enzymów i ekstrakcji w temperaturze 100°C na wynik oznaczenia dodanego kwasu foliowego.Wynika z tego, że metodę oznaczenia kwasu foliowego można skrócić i pominąć etapy: ekstrakcji oraz hydrolizy. Etapy te miały natomiast istotny wpływ (α = 0,05) na wynik oznaczenia naturalnej formy folianów, tj. 5-metylotetrahydrofolianu}, title={Ocena metod oznaczania zawartości kwasu foliowego i folianów w sokach owocowych}, type={artykuł}, keywords={kwas foliowy, foliany, fortyfikacja, folic acid, folate, juices, fortification}, }