@misc{Orkusz_Agnieszka_Ocena_2014, author={Orkusz, Agnieszka}, identifier={DOI: 10.15611/nit.2014.3.05}, year={2014}, rights={Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)}, description={Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2014, Nr 3 (14), s. 74-84}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, language={pol}, abstract={Żywienie jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących prawidłowy wzrost i rozwój człowieka. Dowiedziono, że niewłaściwe żywienie jest podłożem do powstania i rozwoju takich chorób, jak m.in.: miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, otyłość czy cukrzyca typu II. Celem pracy była ocena zachowań żywieniowych studentów Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu z uwzględnieniem wybranych zwyczajów żywieniowych i podejmowanej przez nich aktywności fizycznej. W badaniach udział wzięło 181 respondentów (124 kobiety i 57 mężczyzn). Dane uzyskano metodą wywiadu na podstawie kwestionariusza, zawierającego standaryzowane odpowiedzi do wyboru}, title={Ocena wybranych zwyczajów żywieniowych studentów Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Część I}, type={artykuł}, keywords={zwyczaje żywieniowe, żywienie, aktywność fizyczna, studenci, dietary habits, nutrition, physical activity, university students}, }