@misc{Kędzińska_Roksana_Znakowanie_2015, author={Kędzińska, Roksana and Lesiów, Tomasz}, identifier={DOI: 10.15611/nit.2015.4.03}, year={2015}, rights={Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy}, description={Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2015, Nr 4 (19), s. 49-67}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, language={pol}, abstract={Celem pracy jest przedstawienie wprowadzonych w ostatnich latach zmian w znakowaniu produktów spożywczych oraz zbadanie opinii konsumentów dotkniętych chorobami pochodzenia żywieniowego, czy zmiany te są przez nich postrzegane jako satysfakcjonujące. Przedstawiono uwarunkowania prawne dotyczące znakowania, zasady znakowania dotyczące żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego, które omówiono na przykładzie znakowania etykiet produktów piekarni-cukierni „Adar”, oraz wyniki ankiety przeprowadzonej wśród konsumentów dotkniętych chorobami pochodzenia żywieniowego. Etykiety na produktach firmy „Adar” są skonstruowane zgodnie z wymaganiami i nie mają żadnych błędnych informacji. Obserwuje się zwiększenie zainteresowania konsumentów informacjami zawartymi na etykietach, chociaż nie wszystkie znaki graficzne są przez nich zrozumiałe}, title={Znakowanie artykułów spożywczych w odniesieniu do alergii i chorób żywieniowo zależnych na przykładzie piekarni-cukierni „Adar”}, type={artykuł}, keywords={znakowanie, alergie i choroby żywieniowo zależne, badania ankietowe, labelling, allergies and nutritionally dependent diseases, questionnaire}, }