@misc{Szkudlarek_Beata_Identyfikacja_2011, author={Szkudlarek, Beata and Zarzycka, Ewelina}, year={2011}, rights={Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)}, description={Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 504-513}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, language={pol}, abstract={Początek XXI w. to okres, w którym coraz większego znaczenia nabiera nowoczesne podejście biznesowe – szczupłe zarządzanie (Lean Management – LM). Szczupła produkcja (Lean Manufacturing) stosowana przez japońskie koncerny motoryzacyjne zakłada ciągłe ulepszenie procesów poprzez redukcję marnotrawstwa w długim okresie. Artykuł ma na celu prezentację stopniowego wdrożenia koncepcji Lean Management na przykładzie zlokalizowanego w Polsce przedsiębiorstwa produkcyjnego stanowiącego część koncernu międzynarodowego. Zaprezentowany w artykule sposób identyfikacji i pomiaru marnotrawstwa może być zastosowany praktycznie w każdym tradycyjnie zarządzanym przedsiębiorstwie i może przynieść wymierne korzyści danej organizacji}, title={Identyfikacja i pomiar marnotrawstwa jako etap wstępny procesu wdrażania szczupłego zarządzania}, type={artykuł}, }