Zelenye bankovskie uslugi v krizisnoj situacii - sostoânie i perspektivy - Cehel'ska, Agneška (Zielone usługi bankowe w sytuacji kryzysowej - stan i perspektywy, 2009)
Stabilny rozwój jako nowy kierunek ekonomicznego rozwoju w szczególności zmusza wszystkie subiekty do działania odpowiedniego do możliwości przyrody. Także sektor bankowy powinien zaadaptować się do takich zmian, chociaż na ogół uważany jest on za sektor "czysty". W sytuacji kryzysowej banki nastawione są na obniżenie nakładów i przyciągnięcie kapitału. Obecnie w Polsce intensywnie realizowane są przedsięwzięcia finansowane w znacznym stopniu ze środków UE, co powoduje zwiększone zapotrzebowanie na kapitał. Działania ukierunkowane na przyciągnięcie kapitału mogą się więc zintensyfikować. Istotnym czynnikiem wpływającym na te tendencje może być ustawodawstwo dotyczące ochrony środowiska naturalnego. Celem artykułu jest przedstawienie zmodyfikowanych w zakresie ekologii kredytowych i depozytowych produktów, a także określenie ich szans na polskim rynku.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 87, s. 32-43