Windenergienutzung in Deutschland - Erreichter Stand und Perspektiven für Regionen - Zielbauer, Joachim (Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2005)
W artykule zaprezentowano krajowe i europejskie wskaźniki dotyczące analizowanej problematyki oraz wskaźniki referencyjne wytwarzania energii elektrycznej ze źródeł odnawialnych w poszczególnych krajach UE. Ponadto przedstawiono gospodarcze i prawne uwarunkowania wykorzystywania siły wiatru w wytwarzaniu energii. W końcowej części autor ukazał perspektywy dla tego źródła energii w regionie. (abstrakt oryginalny)
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2005; nr 1083, s. 175-184