Some Aspects of the Population Development in the Czech Republic - Kačírek, Petr (Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2005)
Zmieniająca się struktura demograficzna społeczeństwa czeskiego, związana ze zmniejszeniem dzietności i wydłużeniem długości życia, stwarza nowe problemy i wyzwania. W przyszłości proces starzenia się społeczeństwa zostanie znacznie przyśpieszony. W artykule przedstawiono obecną strukturę demograficzną (2003) oraz prognozy w perspektywie lat 2030 i 2050. Jak wynika z przedstawionych badań, przedłużenie wieku emerytalnego dokonane w Czechach będzie miało jedynie skutek krótkookresowy. Działanie to nie zmieni jednak trendu długookresowego. Analiza obejmuje w szczególności region Usti. (abstrakt oryginalny)
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2005; nr 1083, s. 203-212