Vliv globalizace na lokalizační podmínky - Milerski, Osvald (Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2006)
Przemiany dokonujące się we współczesnej gospodarce oddziałują na przewagę komparatywną przedsiębiorstw w poszczególnych państwach. Obecnie dokonujące się procesy rozwoju dotyczą bowiem w coraz większym stopniu konkretnych terytoriów. Zmiany w miastach wpływają również na kapitał. W konsekwencji braku mechanizmów regulujących na poziomie międzynarodowym władze regionalne i lokalne muszą się przystosować do globalnej presji. Pod wpływem globalizacji i ideologii neoliberalnej taką politykę prowadzą miasta wspierające sektor prywatny (poprzez kreowanie atrakcyjnego środowiska przedsiębiorczości), a więc miasta również konkurują ze sobą o przyciągnięcie nowych atrakcyjnych inwestorów zagranicznych. Doświadczenie Czech w przyciąganiu zagranicznych inwestorów pokazuje, że inwestycje o największej wartości dodanej (inwestycje w badania i rozwój, usługi) mają największe znaczenie dla budowania gospodarki opartej na wiedzy. Stanowią one prawie 1/3 całkowitej liczby projektów ubiegających się o wsparcie finansowe ze strony instytucji publicznych. (abstrakt oryginalny)
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2006; nr 1143, s. 117-125