Knowledge of Credit Analysts and the Quality of Credit Portfolio in Banks - Stefański, Artur (Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2007)
Celem opracowania jest analiza zależności między wiedzą analityków kredytowych a jakością portfela kredytowego poszczególnych analityków. Na potrzeby analizy przeprowadzono badanie, w którym wzięło udział 146 analityków kredytowych zatrudnionych w 12 bankach działających na terenie Polski. Zależność między wiedzą analityków a jakością portfela kredytowego mierzono, posługując się analizą korelacyjną, regresją oraz drzewem klasyfikacyjnym. Wyniki analizy wskazują, że jakość indywidualnego portfela kredytowego analityków kredytowych w znacznym stopniu zależy od ich doświadczenia w dziedzinie analiz kredytowych. Ten czynnik powinien być brany pod uwagę przy konstrukcji wymagań kwalifikacyjnych na stanowisko analityka kredytowego w bankach. (abstrakt oryginalny)
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2007; nr 1176, s. 397-407