Heavy Tails and Electricity Prices : Do Time Series Models with Non-Gaussian Noise Forecast Better Than Their Gaussian Counterparts? - Weron, Rafał; Misiorek, Adam (Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2007)
Residua modeli szeregów czasowych wykorzystywanych do prognoz procesów energetycznych, m.in. cen na giełdach energii elektrycznej, nie mają rozkładu gaussowskiego, lecz charakteryzują się znacznie cięższymi ogonami. Jednak, w literaturze naukowej wykorzystywano dotąd metody zakładające właśnie gaussowski rozkład innowacji. Niniejsza praca ma na celu odpowiedzieć na pytanie, jaki wpływ na dopasowanie modeli oraz na jakość prognoz ma zastosowanie modeli z szumem ciężkoogonowym (hiperbolicznym, NIG bądź a-stabilnym). Wyniki analiz przeprowadzonych na danych kalifornijskich nie są jednoznaczne. Okazuje się, że modele z szumem NIG oraz a-stabilnym prowadzą do średnio dokładniejszych prognoz, ale modele gaussowskie częściej zwracają najlepsze wyniki. (abstrakt oryginalny)
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2007; nr 1176, s. 472-480