Towards Global Market Competition in World Agriculture : Implications of the Doha Round - Figiel, Szczepan (W kierunku globalnej konkurencji rynkowej w światowym rolnictwie : implikacje rundy w Doha, 2006)
Z powodu rozleglej ochrony rolnictwa w wielu krajach rolnicy są uważani za nieomal niezagrożonych globalną konkurencją rynkową. Pogląd ten przeanalizowano w kontekście obecnej rundy negocjacji WTO w Doha i potencjalnej implementacji ich rezultatów. Wyniki licznych analiz dotyczących potencjalnego wpływu proponowanych rozwiązań wskazują, że jeśli zostaną one przyjęte, jest bardzo prawdopodobne, iż producenci rolni w krajach, w których ma miejsce znaczące wsparcie przez interwencję rynkową (np. kraje UE w ramach WPR), mogą w nadchodzących latach doświadczyć poważnego spadku dochodów. Jeśli po wyeliminowaniu polityki zakłócającej światowe rynki rolne dochody rolników w tych krajach mają być nadal wspierane, potrzebna jest inna niż dotychczas filozofia i praktyczne rozwiązania. Jedną z możliwości jest utworzenie publicznego systemu zamówień na dobra środowiskowe i usługi publiczne, które mogłyby być oferowane przez rolników produkujących konwencjonalne dobra w harmonii ze zrównoważonym rozwojem obszarów wiejskich.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2006; nr 1118, t. 1, s. 222-227