Estimating Cyclical Component in CPI of Slovakia and Poland - Rublikova, Eva; Rutkowska, Magdalena (Estymacja składnika cyklicznego w słowackich i polskich szeregach CPI, 2006)
Artykuł prezentuje statystyczną analizę cykliczności w miesięcznych szeregach wskaźnika cen dobr i usług konsumpcyjnych w Polsce i na Słowacji w okresie 1993-2005. Przedstawiono klasyczne podejście do wyodrębnienia składnika cyklicznego z reszt rownania trendu lub stochastycznego stacjonarnego procesu. Trend liniowy wraz z modelem AR(2) został użyty do modelowania trendostacjonamego procesu dla Słowacji. Z kolei w przypadku polskiego CPI użyto trendu kwadratowego wraz z ARIMA(p, d, q)(P, D, Q)s i GARCH(/>, q). Wyniki zostały rownież potwierdzone za pomocą analizy Fouriera.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2006; nr 1133, s. 438-445