Application of Asset Management Services for Issuing Financial Guarantees by Insurance Companies - Solski, Tomasz; Gudaszewski, Wojciech; Dzielnicki, Adrian (Wykorzystanie firm zarządzających aktywami w uruchamianiu gwarancji ubezpieczeniowych, 2006)
Przedstawiona analiza zagadnienia wykazuje, że firmy zarządzające aktywami mogą być bardzo pomocne w uruchamianiu gwarancji ubezpieczeniowych, czyli wprost w ułatwianiu funkcjonowania firm zobowiązanych do przedkładania gwarancji oraz zakładow ubezpieczeń. Działalność firm asset management wprowadza więc nową jakość w relacjach zakłady ubezpieczeń - dłużnicy - wierzyciele. Wierzyciele otrzymują wymagane zabezpieczenia w formie gwarancji ubezpieczeniowych wydawanych przez instytucje zaufania publicznego, co dobrze zabezpiecza ich interesy. Dłużnicy unikają bezproduktywnego zamrażania na rachunkach bieżących wierzycieli sporych kwot na długie okresy (nawet 5 lat), osiągając nadwyż-żących wierzycieli sporych kwot na długie okresy (nawet 5 lat), osiągając nadwyżkę finansową dzięki usłudze firmy asset management, ktorej efekty kilkukrotnie przewyższają koszty związane z uruchomieniem gwarancji ubezpieczeniowej. Pozbywają się rownież istotnego ryzyka upadłości wierzyciela i braku zwrotu zatrzymanych kwot. Z kolei zakłady ubezpieczeń mogą uruchamiać gwarancje w sytuacjach, w ktorych byłoby to dotychczas niemożliwe, zarabiając w ten sposób na tej działalności oraz powiększając swoj portfel klientow, bowiem pewną praktyka rynkową jest to, że niejako obok gwarancji realizuje się inne ubezpieczenia majątkowe. Kwestia zaś wyboru jakości zabezpieczenia w tym przypadku zależy w zasadzie tylko od zakładu ubezpieczeń, np. blokada rachunku maklerskiego ze stosownym pełnomocnictwem do niego, przywłaszczenie tegoż rachunku czy jeszcze inne rozwiązanie.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2006; nr 1133, s. 481-490