Administracja publiczna i polityki publiczne. Tom poświęcony pamięci Profesora Ryszarda Herbuta [całość] - Detyna, Beata. Redakcja; Szymaniec, Piotr. Redakcja (Wydawnictwo Naukowe Akademii Nauk Stosowanych Angelusa Silesiusa, 2025)
Tom składa się z piętnastu rozdziałów podzielonych na cztery części merytoryczne. Pierwsza dotyczy szeroko rozumianych polityk publicznych i determinant, które te polityki kształtują. W otwierającym rozdziale Robert Wiszniowski (ANS AS) ukazał ich determinantę ekologiczną, zajmując się nowym zarządzaniem w administracji publicznej z perspektywy redukcji śladu się na przesłankach związanych z transformacją ustrojową, przedstawił uwarunkowania i kierunki rozwoju administracji publicznej w Polsce po 1989 r. Andrzej Małkiewicz (UZ) podjął zagadnienie wpływu migracji i zmian granic na politykę związaną z ochroną dziedzictwa kulturowego, analizując przypadek złożonego, niekiedy „trudnego” dziedzictwa kulturowego Ziem Zachodnich Polski. Lech Kurowski i Piotr Szymaniec (ANS AS) zajęli się także polityką kulturalną, podejmując analizę następstw ekonomicznych zakładania muzeum na tle polskich regulacji prawnych. Uznając, że na tworzenie muzeum należy patrzeć jak na projekt inwestycyjny, zwrócili uwagę na uwarunkowania trwałego rozwoju tej formy instytucji kultury. W ostatnim rozdziale tej części Tomasz Orzech (ANS AS) i Nina Orzech (Akademia Wojsk Lądowych im. gen. Tadeusza Kościuszki we Wrocławiu) omówili zagadnienie z zakresu polityki bezpieczeństwa państwa, zajmując się odbudową obrony cywilnej jako elementu systemu administracji państwa. Druga część poświęcona jest zagadnieniom prawnym. Paweł Selera (ANS AS) podjął temat zmian podatku od towarów i usług w 2025 r. związane z implementacją dyrektywy SME. Justyna Piasecka (ANS AS) przedstawiła tzw. ulgę na start jako instytucję prawa administracyjnego gospodarczego. Małgorzata Radyńska i Grzegorz Kamieński (ANS AS) poświęcili swoją pracę aspektom pedagogicznym i prawnym ochrony małoletnich po zmianach dokonanych wzbudzającą kontrowersje ustawą z 28 lipca 2023 r. Natomiast Małgorzata Musiał, absolwentka studiów administracji I stopnia w ANS AS, przeanalizowała dotychczas niemal nieobecne w piśmiennictwie zagadnienie przemocy wobec zwierząt w jeździectwie na przykładzie orzeczeń Komisji Technicznej Toru Wyścigowego Służewiec w Warszawie. Grzegorz Kamieński, Aleksandra Wiśniewska (ANS AS) i Adrian Borys (UWr) ukazali specyfikę postępowania dowodowego w sprawach dotyczących odpowiedzialności za błędy w sztuce medycznej. Część trzecia monografii odnosi się do wpływu nowych koncepcji zarządzania na szeroko rozumianą administrację i podmioty nadzorowane przez organy administracji publicznej lub z tymi organami współpracujące. Beata Detyna (ANS AS) przeanalizowała modele dojrzałości procesowej mające zastosowanie w doskonaleniu organizacji publicznych. Joanna Nowicka (ANS AS) zbadała możliwości wykorzystania koncepcji slow management w stowarzyszeniu zwykłym. Paulina Zagajewska (ANS AS), wykorzystując przykład Wałbrzycha, zajęła się wyzwaniami w promocji miejskich inkubatorów przedsiębiorczości, zaś Aneta Sikorska-Nowak (UAM) i Andrzej Wartecki (Wielkopolska Akademia Społeczno-Ekonomiczna w Środzie Wielkopolskiej) na przykładzie pokazali prognozowanie przychodów, kosztów, wyniku finansowego za pomocą metody funkcji trendu w podmiocie użyteczności publicznej. Całość wieńczy wspomnienie o Profesorze Herbucie autorstwa Andrzeja Szczepańskiego (Collegium Witelona Uczelnia Państwowa), stanowiące test części czwartej monografii.
Detyna, B., Szymaniec, P. (red.). (2025). Administracja publiczna i polityki publiczne. Tom poświęcony pamięci Profesora Ryszarda Herbuta, Seria: Administracja Publiczna – Zagadnienia Prawne, Instytucjonalne i Koncepcje Zarządzania nr 5/2025. Wydawnictwo Naukowe Akademii Nauk Stosowanych Angelusa Silesiusa
Administracja publiczna - zagadnienia prawne, instytucjonalne i koncepcje zarządzania nr 5
Keywords: Ryszard Herbut; polityki publiczne; administracja publiczna; Ziemie Zachodnie; muzeum; obrona cywilna; dyrektywa SME; ustawa Kamilka; ochrona małoletnich; jeździectwo; Komisja Techniczna Toru Wyścigowego Służewiec w Warszawie; modele dojrzałości procesowej; slow management; miejskie inkubatory przedsiębiorczości; Wałbrzych; funkcja trendu