Wykorzystanie współczynnika lambda w ocenie płynności finansowej przedsiębiorstwa - Burzykowska, Magdalena (The Use of Lambda Ratio in Financial Liquidity Evaluation, 2006)
Celem artykułu jest próba poddania empirycznej egzemplifikacji współczynnika poziomu płynności lambda w ocenie płynności finansowej przedsiębiorstwa przemysłowego. Praca składa się z dwóch części. Pierwsza część prezentuje teoretyczne opracowanie współczynnika poziomu płynności lambda. Część druga ukazuje empiryczną egzemplifikację tego miernika na przykładzie rzeczywistej i prognozowanej działalności przedsiębiorstwa produkcyjnego z branży spożywczej w okresie od 1998 do 2010 r.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2006; nr 1139, s. 29-39