Demand and Supply Dynamics on the Commercial Vehicle Market in Eastern Europe - Macner, Justina (Dynamika popytu i zbytu na rynku pojazdów użytkowych, 2006)
Rozwój Europy związany z poszerzeniem Unii Europejskiej przyniósł krajom Europy Wschodniej niezwykły wzrost produkcji i zbytu. Międzynarodowe przedsiębiorstwa wstępują na rynek wschodni, inwestując kapitał i powiększając konkurencję przez nowoczesne technologie i wieloletnie doświadczenie na światowych rynkach. Zwiększenie produkcji prawie automatycznie prowadzi do podwyższenia intensywności transportu a przez to do zwiększenia popytu na rynku pojazdów użytkowych.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2006; nr 1118, t. 2, s. 60-65