Economic Effects of Market Support to Agricultural Producers : the Case of OECD Countries - Zawojska, Aldona (Ekonomiczne skutki rynkowego wspierania producentów rolnych na przykładzie krajów OECD, 2006)
W artykule przedstawiono wspieranie producentów rolnych w krajach OECD za pośrednictwem polityki podtrzymywania cen rynkowych w latach 1986-2003. Wykorzystano w tym celu wskaźnik MPS, który mierzy różnicę między ceną otrzymywaną przez producentów rolnych i płaconą przez konsumentów a ceną na rynkach światowych.Postawiono hipotezę, że polityka subsydiowania cen stanowi klasyczny monopol Marshalla, który na ogół powoduje spadek ekonomicznej efektywności oraz zniekształca podział dobrobytu (nadwyżek) konsumenta i producenta.Mimo tego, że od połowy lat osiemdziesiątych stopniowo odchodzi się od rynkowego podtrzymywania cen, MPS nadal stanowi dominującą formę wspierania producentów rolnych w większości krajów OECD, osiągając w 2003 r. średnio 62% wskaźnika PSE. MPS zakłóca transmisję sygnałów płynących z rynków światowych do rolników, zniekształcając przez to mechanizm rynkowy, a także prowadzi do (nadmiarowego) transferu dochodów od konsumentów do producentów rolnych.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2006; nr 1118, t. 2, s. 546-552