Motywy i czynniki warunkujące poziom aktywności fizycznej aresztowanych oraz skazanych w warunkach izolacji - Kosendiak, Aureliusz; Trzeciak, Dagmara (Wydawnictwo Akademii Wychowania Fizycznego im. Polskich Olimpijczyków we Wrocławiu, 2019)
Cel badań. Ocena poziomu aktywności ruchowej mężczyzn odbywających karę pozbawienia wolności. Określenie motywów oraz podjęcie próby ustalenia przyczyn poziomu aktywności ﬁzycznej. Materiał i metody. Grupę badaną stanowiło 277 mężczyzn w wieku 18–70 lat (średnia wieku 32,57± 8,85 roku) przebywający w Areszcie Śledczym we Wrocławiu. W badaniach wyko-rzystano metodę sondażu diagnostycznego przy użyciu Międzynarodowego Kwestionariusza Aktywności Fizycznej IPAQ oraz autorskiego kwestionariusza dotyczącego roli aktywności ﬁzycz-nej. Wyniki. Niski poziom aktywności odnotowano u 46,5% badanych, umiarkowany u prawie 12%, a wysoki u ponad 41%. Jedynie u 43% osadzonych BMI było w normie. Głównymi motywami do podejmowania wysiłku ﬁzycznego okazała się chęć utrzymania sprawności oraz aspekty związane z poprawą cech osobowości i charakteru. Wnioski. Niski poziom aktywności ruchowej u aresztowanych może wynikać ze specyﬁki warunków odbywania kary. Istotne wydaje się anga-żowanie mężczyzn do pracy ﬁzycznej oraz organizowanie działań proﬁlaktycznych zgodnych z potrzebą grupy.
Keywords: aktywność ﬁzyczna; areszt śledczy; zdrowie