Nadwaga i otyłość a występowanie bólów kręgosłupa u studentek fizjoterapii - Celebańska, Diana; Gawlik, Krystyna (Wydawnictwo Akademii Wychowania Fizycznego im. Polskich Olimpijczyków we Wrocławiu, 2018)
Cel badań. Celem badań była ocena związku między nadwagą, otyłością a bólami kręgosłupa oraz weryﬁkacja korelacji pomiędzy tymi zmiennymi w grupie młodych kobiet kończących studia na kierunku ﬁzjoterapii. Materiał i metody. Grupę badaną stanowiło 41 losowo wybranych stu-dentek ﬁzjoterapii III roku studiów licencjackich. Dokonano pomiaru wysokości i masy ciała oraz obliczono wskaźnik BMI. Do oceny dolegliwości bólowych części lędźwiowej kręgosłupa zasto-sowano Kwestionariusz Oswestry. Dla analizowanych zmiennych ilościowych wyznaczono pod-stawowe statystyki opisowe. Odpowiedzi na pytania zawarte w kwestionariuszu zestawiono i skorelowano ze wskaźnikiem BMI. W celu znalezienia związku między wskaźnikiem BMI a niepełnosprawnością zastosowano analizę wariancji oraz Test Levene’a jednorodności wariancji. Wyniki. Analiza wskaźnika BMI wykazała, iż nadmiarem masy ciała charakteryzowało się 29% badanych studentek (nadwaga 17%, otyłość 12%). Średnia wartość BMI wynosiła 24,8 kg/m2. Jak wykazała analiza kwestionariusza Oswestry, 78% badanych doświadczyło bólów kręgosłupa, a do-legliwości o charakterze dużym i bardzo dużym odczuwało 22% studentek. U większości stwier-dzono niewielki (61%) i mierny (27%) stopień niepełnosprawności. Analiza wskaźnika BMI względem stopnia niepełnosprawności wykazała związek istotny statystycznie (Fniepełnospr. (2, 38) = 8.72, p < 0,001). Wnioski. Większość badanych studentek doświadczyła bólów kręgosłupa, a znaczny odsetek (30%) charakteryzował się nadmierną masą ciała. Wykazano istotny statystycznie związek pomiędzy wskaźnikiem BMI a stopniem niepełnosprawności. Konieczne wydaje się położenie większego nacisku na proﬁlaktykę zdrowotną w programie studiów.
Keywords: BMI; bóle krzyża; ﬁzjoterapeuta; kwestionariusz Oswestry