The Economic and System-Related Elements of the Agrarian and Rural Development of the Republic of Serbia - Mihajlović, Lazo; Marković, Katarina (Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2008)
Jako jeden z potencjalnych członków UE, Republika Serbii starała się w ciągu ostatnich kilku lat zharmonizować swoją narodową politykę rolną z mechanizmami leżącymi u podstaw wspólnej polityki rolnej (CAP). Jednym z segmentów strategii dla rozwoju rolnictwa jest rozwój wsi. Ta praca pokazuje rolę, jaką odgrywa rozwój wsi dziś w polityce rolnej Republiki Serbii. Autorzy starają się również wymienić wskazówki dla harmonizacji elementów rozwoju wsi i rolnictwa z ideami akceptowanymi przez UE, koncepcją zrównoważonego rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich. (oryg. streszcz.)
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2008; nr 1192, s. 22-26