Ecological Awareness as a Condition of Introducing a Balanced Development on a Local Scale - Kałuża, Halina (Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2008)
Działalność samorządu terytorialnego ukierunkowana jest na poprawę i ochronę środowiska naturalnego. Wiedza o środowisku przyrodniczym u znacznej części rolników była oparta na potocznych sądach i informacjach. Wielu rolników nie ma dostatecznej wiedzy o możliwych źródłach zanieczyszczenia środowiska pochodzących z produkcji rolniczej. Istnieje zatem potrzeba szeroko zakrojonych szkoleń z zakresu rolnictwa zrównoważonego. Rolnicy, pomimo nieznajomości definicji zrównoważonego rozwoju rolnictwa, stosują pewne elementy tej koncepcji w odniesieniu do produkcji zarówno zwierzęcej, jak i roślinnej. W większości ankietowanych gospodarstw prowadzona jest wielokierunkowa produkcja, a więc zasada zrównoważonego rozwoju rolnictwa jest przestrzegana. (oryg. streszcz.)
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2008; nr 1192, s. 34-41