Some Aspects of Migration in the in the Period of Transformation in the Czech Republic - Šašek, Miloslav (Niektóre aspekty migracji w okresie transformacji w Czechach, 2007)
Migracja to proces regionalny. Monitorując ją, obserwujemy kompleksowe, społeczno-geograficzne systemy, a szczególnie struktury osadnictwa regionalnego. Monitorowanie migracji związane jest z rozwojem i polityką regionalną. Autor przeprowadza monitoring migracji wewnętrznej w poszczególnych regionach Czech oraz migracji w obrębie miast regionów na przestrzeni czterech 3-letnich okresów (1992-1994, 1995-1997, 1998-2000, 2001-2003) w odniesieniu do osób powyżej 20 lat w porównaniu z migracją całkowitą oraz migracją ludności posiadającej wykształcenie wyższe. Wiek osób podlegających procesowi migracji jest monitorowany na podstawie siedmiu kategorii wiekowych: 20-24, 25-29, 30-34, 35-39, 40-49, 50-59 oraz powyżej 60 roku życia.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2007; nr 1161, s. 59-67