The Development of Euroregions on the Czech-Saxon Border - Hlaváček, Petr (Rozwój euroregionów na granicy czesko-saksońskiej, 2007)
Referat analizuje euroregiony na granicy czesko-saksońskiej przy użyciu podstawowych społeczno-ekonomicznych i geograficznych wskaźników. Euroregiony można podzielić według ram instytucjonalnych podmiotów członkowskich na trzy grupy - członkostwo ograniczone wyłącznie dla miast i gmin miejskich, członkostwo zarezerwowane tylko dla miejskich stowarzyszeń syndykatów oraz członkostwo ograniczone dla miast, gmin miejskich i innych podmiotów gospodarczych. Instytucjonalne teorie rozwoju regionalnego preferują net-working, tworzenie regionów uczących się itp. Oznacza to, że są tu wykorzystywane instrumenty służące ułatwieniu transferu danych, know-how oraz innowacji. Dlatego też nie jest wskazane zamykanie euroregionu wyłącznie dla władz lokalnych, gdyż to pozbawia możliwości współdziałania innych podmiotów w rozwoju regionalnym i lokalnym.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2007; nr 1161, s. 89-98