Information Management Function in a Modern Organization - Unold, Jacek (Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2006)
Zarządzanie informacją jest definiowane jako świadomy proces, w którym informacje są zbierane i wykorzystywane przy podejmowaniu decyzji na wszystkich poziomach organizacji. Celem funkcji zarządzania informacją w organizacji jest zapewnienie odpowiedniej wiedzy fachowej, niezbędnej w procesie zarządzania informacją. Funkcja ta ma zapewnić integrację wszelkich działań informacyjnych w organizacji oraz pomóc w stworzeniu efektywnej infrastruktury informacyjnej. Koncepcje zarządzania informacją i funkcji zarządzania informacją stanowią podstawę bardziej wyspecjalizowanego podejścia, mającego na celu opracowanie całościowej strategii informacyjnej danej organizacji. (abstrakt oryginalny)
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Informatyka Ekonomiczna (9); 2006; nr 1144, s. 269-275