Generic Classification of Information Processes - Unold, Jacek (Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2006)
Podstawowym, podmiotowym komponentem każdego systemu informacyjnego są ludzie i zachodzące w systemie procesy informacyjne. Wyróżnia się trzy ogólne kategorie procesów informacyjnych: indywidualne, grupowe i organizacyjne. Prawidłowa identyfikacja i analiza procesów może stanowić nieocenioną pomoc w tworzeniu modeli przydatnych zarówno w pracach teoretycznych w obszarze SI, jak i w praktyce życia organizacji. (abstrakt oryginalny)
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Informatyka Ekonomiczna (9); 2006; nr 1144, s. 463-468