Der Dritte Sektor in den ersten Jahren der Besiedlung Niederschlesiens - Muszkiewicz, Marian (Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2006)
Przedstawiciele pozarolniczego sektora gospodarki prywatnej: kupcy, rzemieślnicy, przemysłowcy, odegrali znaczącą rolę w zagospodarowaniu i repolonizacji Dolnego Śląska. W pierwszych miesiącach osadnictwa stanowili oni trzon ludności napływającej do regionu. Uruchamiali pozostawione przez Niemców sklepy, zakłady rzemieślnicze i drobne przedsiębiorstwa produkcyjne. Swą działalnością wspomagali trudne procesy przejmowania i zasiedlania Dolnego Śląska. Zwycięstwo lewicy w wyborach do Sejmu Ustawodawczego w styczniu 1947 r. oznaczało jednak szybką likwidację możliwości funkcjonowania przedstawicieli tzw. III sektora w życiu gospodarczym i politycznym. Dążenie do jego likwidacji odbiło się niekorzystnie na rozwoju gospodarczym regionu. (oryg. streszcz.)
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Nauki Humanistyczne (10); 2006; nr 1149, s. 153-164