Felix Hausdorff - Coufal, Jan (Felix Hausdorff, 2007)
Felix Hausdorff (ur. 8 listopada 1868 we Wrocławiu, zm. 26 stycznia 1942 w Bonn) studiował matematykę w Lipsku, Freiburgu i Berlinie w latach 1887-1891 (dysertacja). Po habilitacji w 1895 r. wykładał na uniwersytecie w Lipsku i w miejscowej szkole handlowej. W 1910 r. Hausdorff zaczął uczyć na uniwersytecie w Bonn. Po dojściu do władzy reżimu nazistowskiego warunki życia i pracy Hausdorffa i innych ludzi pochodzenia żydowskiego pogarszały się stale. Gdy Felixowi Hausdorffowi, jego żonie Charlotcie i jej siostrze nakazano w styczniu 1942 r. opuścić ich dom w celu internowania, zdecydowali się popełnić samobójstwo
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2007; nr 1162, s. 30-36