Using Leading, Coincident and Lagged Series at Preliminary Estimates of GDP : Experiences in the Czech Republic - Fischer, Jakub (Stosowanie szeregów wiodących, współwystępujących i opóźnionych we wstępnych oszacowaniach PKB : doświadczenia z Republiki Czeskiej, 2007)
W artykule omówiono wstępne oszacowania PKB. Stosując ten model, możliwe jest oszacowanie wzrostu PKB 30 dni po kwartale odniesienia (w porównaniu z 70 dniami koniecznymi do oficjalnych oszacowań). Model dotyczy wiodących, współwystępujących i opóźnionych szeregów. Jest weryfikowany przez prognozy z krótkich szeregów. Dyskutowana jest optymalna długość szeregu czasowego stosowanego w modelu, a także możliwość korzystania wyłącznie z danych z sondażów biznesowych i konsumenckich. Jakość prognozy jest porównana z jakością oficjalnych oszacowań PKB.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2007; nr 1162, s. 37-44