Fisher Effect - Case of Slovakia - Gavliak, Rudolf; Úradníček, Vladimír; Zimková, Emília (Efekt Fishera - przypadek Słowacji, 2007)
Efekt Fishera jest kamieniem węgielnym wielu modeli teoretycznych i jest ważny dla rozumienia ruchów nominalnych stóp procentowych. Hipoteza Fishera mówi, że rzeczywista stopa procentowa jest stała. Zatem nominalna stopa przesuwa się wraz z inflacją. Rzeczywiste stopy procentowe działają na wszystkie decyzje co do oszczędności i inwestycji w gospodarce. Z tego powodu zachowanie rzeczywistej stopy procentowej jest centralnym zagadnieniem w badaniu rynków finansowych. Artykuł składa się z dwu części. W pierwszej jest opisany aspekt teoretyczny i metodologia efektu Fishera. Druga część artykułu zawiera analizy empiryczne zastosowane do warunków słowackich.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2007; nr 1162, s. 45-56