Nonelementary Antiderivatives - Horsky, Richard; Smrčka, Michael (Nieelementarne przeciwpochodne, 2007)
Wiadomo, że pewne funkcje nie mają elementarnych przeciwpochodnych. Taką funkcją jest na przykład gęstość rozkładu normalnego. Ale nie jest oczywistym spojrzenie w głąb tych faktów. Aparat dowodu przedstawionych propozycji składa się z metod algebry różniczkowej. W ten sposób można pokazać, że nieskończona całka z gęstości rozkładu normalnego nie wyraża się w postaci funkcji elementarnych.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2007; nr 1162, s. 74-79