Estimating the Unemployment Time Median in the Czech Republic - Jarosova, Eva (Szacowanie mediany czasu pozostawania bez pracy w Republice Czeskiej, 2007)
Parametryczny model AFT (Accelerated Failure Time) jest stosowany w celu odniesienia różnych demograficznych i socjoekonomicznych cech bezrobotnych w Republice Czeskiej do czasu między początkiem i końcem okresu pozostawania bez pracy. Zmiany mediany czasu w okresie 2000- -2004 są sprawdzane przez sklejane wygładzanie i podejście regresyjne do dekompozycji sezonowej. Badanie jest oparte na danych z Badania Ekonomicznej Aktywności Ludności organizowanego przez Czeski Urząd Statystyczny.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2007; nr 1162, s. 80-85