Deriving Inflation Expectations From Business Tendency Survey in Slovakia - Kral, Pavol; Laco, Peter; Sulajova, Zaneta (Wyprowadzanie oczekiwań inflacyjnych z sondażu tendencji gospodarczych w Słowacji, 2007)
Oczekiwania inflacyjne są ważnym elementem ekonomii i narzędziem polityki ekonomicznej, zwłaszcza polityki monetarnej. Współcześnie banki centralne wierzą, że są w stanie sterować tymi oczekiwaniami przez strategię komunikacji banku narodowego. Oczekiwania inflacyjne mogą zatem stać się racjonalne. Aby analizować zachowanie oczekiwanej stopy inflacji, potrzebny jest jakiś pomiar oczekiwań. W państwach bez efektywnego rynku finansowego dane oparte na sondażach są jedynym wyborem w celu otrzymania szeregów czasowych oczekiwań inflacyjnych. Cel artykułu jest dwojaki: (1) identyfikacja relacji między wynikami sondażu tendencji gospodarczych i bieżącą inflacją (2) wykorzystanie jakościowych danych do obliczania oczekiwanej stopy inflacji. Jeśli chodzi o pierwszą sprawę, wyspecyfikowano modele prostej regresji liniowej i autoregresji, które pozwoliły estymować indeks cen producenta na podstawie przeszłych wyników statystyki bilansowej. W drugiej kwestii została zastosowana metoda probabilistyczna w celu obliczenia oczekiwanego PPI i z powodu braku danych zmodyfikowano wspomnianą metodę w celu dostosowania do dostępnych danych.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2007; nr 1162, s. 102-108