Demographic Situation in Wrocław Agglomeration - Ostasiewicz, Stanisława (Sytuacja demograficzna w aglomeracji wrocławskiej, 2007)
Sytuacja demograficzna opisywana jest za pomocą takich procesów, które decydują o liczebności populacji oraz jej strukturze. W szczególności są to procesy urodzeń i zgonów. Małżeństwa, rozwody i migracje nie są rozważane, ponieważ nie mają bezpośredniego wpływu na liczbę ludności. Badania poszczególnych procesów dotyczyły różnych okresów. Spowodowane to było dostępnością danych statystycznych. Badanie ludności przeprowadzono bardzo szczegółowo, było to możliwe ze względu na dostępność danych w przeszłości, a także dostępność sporządzonej przez GUS długookresowej prognozy ludności z podziałem na wiek i płeć.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2007; nr 1162, s. 147-161