Poziom innowacyjności krajów zjednoczonej Europy - Strahl, Danuta; Markowska, Małgorzata (The Level of Innovation in the Countries of United Europe, 2007)
Nowa geografia gospodarcza najczęściej koncentruje się na następujących problemach: 1) powiązaniach pomiędzy rozmaitymi rodzajami kosztów (kosztów transakcji i transportu, plac) oraz tendencji do koncentracji produkcji, 2) wpływie coraz ściślejszej integracji na zmiany lokalizacji, procesy aglomeracyjne oraz deaglomeracyjne, 3) wzajemnych powiązaniach pomiędzy aglomeracją a koncentracją (odnoszącymi się do preferencji lokalizacyjnych zarówno ludzi jak i firm).Badania nad zjawiskiem przenoszenia zasobów z centrum na peryferia stały się szczególnie ważne po ostatnim rozszerzeniu Unii Europejskiej i przystąpieniu do UE państw, których poziom rozwoju jest zdecydowanie niższy niż "starych" członków. Wyniki badań empirycznych nad tendencjami delokacyjnymi nie dają jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy i w jaki sposób przenoszenie działalności gospodarczej do regionów słabiej rozwiniętych będzie przebiegało w przyszłości. W świetle przedstawionych badań istnieją wątpliwości, czy faktyczne "doganianie" (catch-up) i proces konwergencji będą miały miejsce. Inne badania wskazują, że efekty lokalizacyjne wynikające z integracji gospodarczej są uwarunkowane regionalnie i sektorowo, przy czym pewne sektory funkcjonują głównie dzięki przewagom komparatywnym, podczas gdy inne - dzięki siłom aglomeracyjnym połączonym z ekonomią skali oraz relacjami nakłady-wyniki. Jednocześnie obserwuje się zmiany cen czynników produkcji, a w konsekwencji - zmiany w poziomie dobrobytu pomiędzy regionami i sektorami. Sytuacja ta zmieni się wraz z postępem liberalizacji gospodarek.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Ekonomia i Międzynarodowe Stosunki Gospodarcze (15); 2007; nr 1166, s. 144-161