Estimation of Life Tables Parameters for Smokers Based on Relative Risk - Mielecka-Kubień, Zofia (Oszacowanie parametrów tablic trwania życia dla palaczy z wykorzystaniem współczynników ryzyka względnego, 2007)
Do najważniejszych negatywnych skutkow palenia tytoniu zaliczyć można przedwczesną umieralność palaczy. W artykule zaprezentowano propozycją autorki szacowania parametrow tablic trwania życia dla palaczy z wykorzystaniem wspołczynnikow ryzyka względnego (relative risk), obliczanego jako stosunek prawdopodobieństwa zgonu palacza do prawdopodobieństwa zgonu niepalacza. To podejście pozwala uniknąć przy oszacowaniu parametrow tablic trwania życia, a także prawdopodobieństw zgonu palaczy i niepalaczy w badanej populacji, trudnej i kontrowersyjnej oceny znaczenia palenia tytoniu dla określonej przyczyny zgonu palacza.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2007; nr 1189, s. 36-46