Zrównoważony model biznesu w sprawozdawczości podmiotów leczniczych - Świerc, Zuzanna; Baran, Wioletta; Karwowski, Mariusz (Sustainable Business Model in Reporting of Healthcare Entities, 2025)
Cel: Celem artykułu jest wskazanie możliwości wykorzystania w sprawozdawczości w zakresie zrównoważonego modelu biznesu w podmiotach leczniczych obowiązków informacyjnych, w tym dobrych praktyk właściwych dla sprawozdawczości podmiotów leczniczych. Metodyka: Z metod badawczych na potrzeby artykułu wykorzystano przegląd literatury, w tym regulacji prawnych dotyczących podmiotów leczniczych. Na ich podstawie zdefiniowano dwie hipotezy, które zweryfikowano pozytywnie, realizując badanie ankietowe, dokumentów i case study. Wyniki: Deklaracje w zakresie raportowania działań na rzecz zrównoważonego rozwoju przewyższają stopień ich raportowania. Istnieją dobre praktyki coraz częściej aplikowane do sektora finansów publicznych. Implikacje i rekomendacje: Na podstawie wyników badań stwierdzono, iż regulacje obowiązujące podmioty lecznicze oraz coraz liczniejsze przykłady dobrych praktyk uzasadniają określenie branżowych schematów sprawozdawczych. Oryginalność/wartość: Oryginalność artykułu stanowi powiązanie kwestii zrównoważonego rozwoju, istoty modelu biznesu, warunków formalnych funkcjonowania podmiotów leczniczych, regulacji branżowych i dobrych praktyk w zakresie raportowania. Wartość artykułu sprowadza się do wskazania na elastyczność modelu biznesu, co oznacza jego adaptacyjność w każdych warunkach.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2025; vol. 69, nr 3, s. 119-132