Efektywność techniczna sądów okręgowych - Świtłyk, Michał; Sompolska-Rzechuła, Agnieszka; Oesterreich, Maciej (Technical Efficiency of Regional Courts, 2025)
Cel: Celem pracy było zbadanie poziomu efektywności technicznej i efektywności skali sądów okręgowych w latach 2015-2022 w wydziałach cywilnych, wydziałach karnych i wykroczeń oraz w wydziałach pracy i ubezpieczeń społecznych. Metodyka: Do obliczenia współczynników efektywności technicznej w badaniach zastosowano metodę obwiedni danych (data envelopment analysis, DEA). Badaniami objęto 43 z 47 sądów okręgowych w latach 2015-2022. Wyniki: W wydziałach cywilnych średni poziom współczynnika efektywności technicznej CCR wahał się od 88,9% (2022) do 98,1% (2015). W wydziałach karnych wynosił on od 95,1% (2018) do 98,0% (2017), a w wydziałach pracy i ubezpieczeń społecznych kształtował się od 81,5% (2016) do 94,6% (2021). Wydziały cywilne, w których liczba sędziów jest niższa od mediany (16), charakteryzują się wyższą efektywnością techniczną CCR w porównaniu z sądami, w których jest więcej niż 16 sędziów. W wydziałach karnych oraz w wydziałach pracy i ubezpieczeń społecznych sądów okręgowych w przypadku porównania efektywności technicznej CCR nie stwierdzono różnic efektywności technicznej w zależności od liczby sędziów. Implikacje i rekomendacje: Wyniki badań mogą służyć do oceny zarządzania badanymi sądami, identyfikacji najlepszych praktyk oraz planowania zmian organizacyjnych. Oryginalność/wartość: Artykuł jest pracą oryginalną tematycznie. W polskiej literaturze ekonomicznej istnieje wyraźna luka badawcza dotycząca oceny zarządzania sądami.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2025; vol. 69, nr 3, s. 133-145