The Application of the regression tree in preference analysis of Milka chocolate buyers - Kurzydłowski, Adam (Analiza preferencji nabywców czekolady Milka z wykorzystaniem drzewa o charakterze regresyjnym, 2005)
W artykule przedstawiono wykorzystanie drzewa klasyfikacyjnego o charakterze regresyjnym (tj. gdy zmienna objaśniana mierzona jest na skali metrycznej) w analizie preferencji. W badaniu wykorzystano algorytm CHAID stosowany w przypadku zbiorow danych, w ktorych przy opisie obiektow, uwzględniane są zarowno zmienne mierzone na skali metrycznej (skala ilorazowa i przedziałowa), jak i zmienne niemetryczne (mierzone na skali porządkowej i nominalnej). Procedura tego algorytmu polega na rekurencyjnym podziale zbioru obiektow na rozłączne podzbiory, do ktorych wyznaczenia jest wykorzystywany określony test. Implementacja miernika oceny jakości podziału uzależniona jest od skali pomiaru zmiennej objaśnianej. W artykule omowiono także zagadnienie identyfikowania atrakcyjności wyodrębnianych klas respondentow (potencjalnych segmentow).
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Ekonometria (15); 2005; nr 1096, s. 97-105