Zaawansowana ocena czynnościowa i strukturalna kory mózgowej u psów w przebiegu drgawek padaczkowych - Banasik Aleksandra (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2025)
W niniejszej pracy doktorskiej postawione zostały 3 hipotezy: 1) w przebiegu napadów padaczkowych u zwierząt z podejrzeniem padaczki idiopatycznej dochodzi do zmian objętości istoty szarej mózgu 2) w przebiegu napadów padaczkowych u zwierząt z podejrzeniem pa-daczki idiopatycznej dochodzi do zmian objętości zakrętu obręczy, co koreluje ze stroną wyładowań międzynapadowych 3) stosowanie leków przeciwdrgawkowych wpływa na zmniej-szenie wykrywalności wyładowań międzynapadowych u zwierząt.
Keywords: padaczka; padaczka idiopatyczna; zakręt obręczy; elektroencefalografia; rezonans magnetyczny; wolumetria mózgu