Supplementary Financial Security for the Silver Generation - Dębicka, Joanna; Heilpern, Stanisław; Marciniuk, Agnieszka; Zmyślona, Beata (Publishing House of Wroclaw University of Economics and Business, 2025)
[Jak zapewnić godne życie w starości? W obliczu starzenia się społeczeństw to pytanie staje się jednym z kluczowych wyzwań XXI wieku. Monografia Supplementary Financial Security for the Silver Generation to interdyscyplinarna publikacja poświęcona finansowemu bezpieczeństwu osób starszych – grupy społecznej coraz liczniejszej, określanej mianem „srebrnego pokolenia”. Autorzy analizują wyzwania związane z malejącymi dochodami seniorów oraz rosnącymi potrzebami zdrowotnymi, proponując konkretne rozwiązania z zakresu ubezpieczeń i finansów. Szczególne miejsce zajmuje tu autorska koncepcja Kompleksowej Umowy Małżeńskiej z Ochroną Zdrowia, łączącej umowę renty hipotecznej z ubezpieczeniami na wypadek ciężkiej choroby małżonków. W monografii zastosowano nowoczesne podejście matematyczno-aktuarialne, co pozwala na precyzyjne modelowanie różnych scenariuszy analizowanych kontraktów. Cennym elementem publikacji są liczne przykłady liczbowe ilustrujące działanie omawianych rozwiązań oparte na rzeczywistych danych demograficznych i zdrowotnych. Publikacja jest adresowana do badaczy, studentów oraz praktyków zainteresowanych finansami, ubezpieczeniami, demografią, polityką społeczną i ochroną zdrowia, a także przedstawicieli sektora finansowo-ubezpieczeniowego i decydentów szukających innowacyjnych rozwiązań w obliczu wyzwań związanych ze starzeniem się społeczeństwa.] z zapowiedzi
Quote as: Dębicka, J, Heilpern, S., Marciniuk, A., & Zmyślona, B. (2025). Supplementary Financial Security for the Silver Generation. Publishing House of Wroclaw University of Economics and Business.
s. 165
Keywords: ekonomia senioralna; emerytura; kontrakt equity release; model wielostanowy; odwrócona hipoteka; renta hipoteczna; srebrne pokolenie; ubezpieczenie małżeńskie; zabezpieczenie finansowe; zależność przyszłego czasu życia małżonków; senior economy; retirement; equity release contract; multistate model; reverse mortgage; reverse annuity contract; silver generation; marriage insurance; life insurance; health insurance; financial security; lifetime dependence between spouses