Econometric analysis of impact of relative location on the growth effects of economic integration. The case of the EU - Brodzicki, Tomasz (Położenie relatywnie centralne lub peryferyjne a efekty wzrostowe integracji ekonomicznej w UE, 2006)
W artykule omowiono dwa nowe wskaźniki relatywnego położenia (centralnego-peryferyjnego) w celu przeprowadzenia testu, czy lokalizacja ma wpływ na średnio- i długoterminowe korzyści związane z integracją ekonomiczną w UE. Wykorzystano dwa powszechnie stosowane podejścia ekonometryczne - standardową regresję liniową oraz dynamiczne panelowe modele ekonometryczne. Badanie przeprowadzono na podstawie danych z lat 1960 i 1999, obejmujących 27 rozwiniętych gospodarek (15 krajow członkowskich UE oraz 12 nie będących członkami UE). Wyniki potwierdzają w pewnym stopniu wysuniętą tezę: zgodnie z modelami nowej geografii ekonomicznej (NEG) relatywna lokalizacja wewnątrz dużych organizacji integracyjnych, takich jak Unia Europejska, może wpływać na efekty wzrostowe związane z integracją ekonomiczną. Dodatkowo korzyści są asymetryczne w relacji centrum-peryferie. Wyniki te wymagająjednak dalszych badań empirycznych
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Ekonomia i Międzynarodowe Stosunki Gospodarcze (13); 2006; nr 1127, s. 152-164