Zastosowanie estymacji jądrowej do analizy danych środowiskowych - Karczewski Maciej (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2025)
W niniejszej rozprawie doktorskiej zaproponowano wykorzystanie estymacji jądrowej jako alternatywnej, nieparametrycznej metody dopasowania rozkładów zmiennych hydrologicznych i meteorologicznych.
Keywords: estymacja jądrowa; hydrologia; meteorologia; metody nieparametryczne