From Multivariate Distribution to Data Analysis - Model Based Clustering - Jajuga, Krzysztof (Od rozkładów wielowymiarowych do analizy danych - klasyfikacja oparta na modelu, 2007)
W artykule przedstawione są pewne nowe propozycje metod klasyfikacji mającej u podstaw model dla klasy. Są to uogólnienia klasycznego podejścia Banfielda i Raftery'ego z 1993 r., uzyskane na skutek wprowadzenia funkcji połączeń i podania algorytmów w podejściu klasyfikacyjnym i mieszankowym.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Taksonomia (14); 2007; nr 1169, s. 27-32