An Identification of Farmers' Households in Danger of Poverty on the Ground of Ordered Logit Model - Dudek, Hanna (Identyfikacja gospodarstw domowych rolników zagrożonych ubóstwem na podstawie uporządkowanego modelu logitowego, 2007)
W prezentowanej pracy podjęto temat finansowego aspektu dobrobytu w gospodarstwach domowych rolników. Uwzględniono zarówno subiektywne, jak i obiektywne ujęcie tego zagadnienia. Do identyfikacji gospodarstw o różnym stopniu zagrożenia ubóstwem i niedostatkiem wykorzystano wyniki otrzymane na podstawie uporządkowanych modeli logitowych. Uzyskane wyniki mogą mieć istotne znaczenie w aspekcie zmian dokonujących się w ostatnich latach na polskiej wsi.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Taksonomia (14); 2007; nr 1169, s. 367-375