Analysis of distance for structured multivariate data : review and illustration - Krzanowski, Wojtek J. (Analiza odległości wielowymiarowych danych strukturalnych : przegląd i przykład, 2006)
Wiele wielowymiarowych zbiorow danych ma strukturę sugerującą wykorzystanie analizy MANOVA, jednakże nie spełniają jej wymaganych założeń. Od niedawna zainteresowanie wzbudza analogiczny typ analizy, przeprowadzanej jednak na macierzy niepodobieństw otrzymanej z nieprzetworzonych danych. Niniejsza praca zawiera przegląd podstaw takiego podejścia, pokazuje głowne etapy takiej analizy. Zaprezentowano rownież, w jaki sposob biploty i analiza wrażliwości mogą być dodane do metody podstawowej, a także ilustruje przedstawione pojęcia za pomocą zbioru danych pochodzących z ekologii.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Taksonomia (13); 2006; nr 1126, s. 15-26