Some Models of Univariate and Multivariate Data in Statistical Analysis - Jajuga, Krzysztof (Wybrane modele danych jednowymiarowych i wielowymiarowych w analizie statystycznej, 2006)
Omowiono niektore modele danych, będące podstawą analizy statystycznej, osobno dla danych jednowymiarowych i wielowymiarowych. W przypadku danych jednowymiarowych są to dwie podstawowe grupy modeli: parametry położenia, skali i inne parametry charakteryzujące zbior obserwacji, rozkład jednowymiarowy. Z kolei w przypadku danych wielowymiarowych są to następujące podstawowe grupy modeli: wektor parametrow położenia, macierz parametrow rozrzutu, parametry zależności, rozkład wielowymiarowy, kształt zbioru punktow w przestrzeni wielowymiarowej. W każdej grupie przedstawione i porownane są możliwe sposoby określania konkretnych modeli. Rozważania teoretyczne zilustrowane są badaniami empirycznymi. Opracowanie ma charakter uogolniający i porządkujący wiele rożnorodnych podejść w klasycznej analizie statystycznej.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Taksonomia (13); 2006; nr 1126, s. 37-44