Outlier detection: notions, problems, and methodological proposals - Owsiński, Jan W. (Wykrywanie obiektów nietypowych : pojęcia, zagadnienia i propozycje metodyczne, 2006)
Wykrywanie obiektów (obserwacji) nietypowych stało się ostatnio niezwykle popularne. Wynika to z bardzo szybkiego rozwoju dziedzin, w których istnieją ogromne zbiory danych i w związku z tym pojawia się możliwość wykrywania zachowań nieprawidłowych i kryminalnych. Artykuł pokazuje kilka reprezentatywnych przykładów podejść do wykrywania obserwacji nietypowych. Proponuje także pewien sposób rozumienia pojęcia obserwacji nietypowej. Na tle tego rozumienia obserwacji nietypowej zarysowano dwie podstawowe sytuacje, a mianowicie wtedy, gdy dysponujemy pewnym „modelem” procesu oraz gdy mamy do czynienia ze wstępna analizą danych, nie dysponujemy modelem i nasza wiedza jest bardzo ograniczona. Pokazano, że w sytuacji, gdy dysponujemy pewnym modelem, możliwe jest bliskie obiektywnemu wykrywanie obserwacji nietypowych. Dla przypadku ogólnego zaproponowano badanie odporności obserwacji klasyfikowanych jako pojedyncze skupienia.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Taksonomia (13); 2006; nr 1126, s. 45-55